Cavaliereista

KINGCHARLESINSPANIELI Buffy (vas.) &
CAVALIER KINGCHARLESINSPANIELI Pammy (oik.)
esittelevät sukulais-rotujen eroavaisuuksia (kuva H.Seppälä)

RODUN HISTORIAA

Jo 1400-luvulta löytyy maalauksia eri puolilta Eurooppaa pienistä kääpiöspanieleista, jotka ovat nykyisen cavalier kingcharlesinspanielin esi-isiä. Pienet spanielit olivat Euroopan hoveissa suuressa suosiossa erityisesti hovinaisten seuralaisina ja lämmittäjinä.

Englannin hoviin pienet spanielit toi luultavasti maan ranskalaissyntyinen kuningatar Henrietta Marie, jonka poika, tuleva kuningas Kaarle II, oli jo lapsuudessaan näiden ympäröimä. Kuningas Kaarle II:lla oli pieniä spanieleita jatkuvasti seurassaan ja hän myös sääti lain, jonka mukaan näillä kääpiöspanieleilla oli vapaa pääsy joka paikkaan valtakunnassa. Rotu on saanut nimensä juuri tältä kuninkaalta (King Charles II).

1700-luvun loppupuolella esiintyi erityyppisiä spanieleita; suuria ja pieniä vesispanieleita, springerspanieleita ja cockerspanieleita sekä kingcharlesinspanieleita. Tiedetään, että viimeksi mainitut työskentelivät ylösajavina ja noutavina koirina. Blenheimin palatsissa kasvatettiin pitkään pieniä punavalkoisia spanieleita ja näiden mukaan punavalkoinen cavalierikin on saanut nimensä. Tarina kertoo, että cavalierin päälaella oleva väritäplä on saanut alkunsa Marlboroughin herttuatar Sarahin sormenjäljestä. Näihin aikoihin alkoi pikku spanieleiden tyyppi yhtenäistyä. The Toy Spaniel Club perustettiin vuonna 1886 ja jokaiselle neljästä eri väristä annettiin oma nimi. Nämä olivat King Charles (black and tan), Prince Charles (tricolour), Blenheim (punavalkoinen) ja Ruby (punainen). Silloin oli muodissa lyhytkuonoinen pyöreäkalloinen kääpiöspanieli.

Vasta v.1926 ryhdyttiin Englannissa järjestelmällisesti jalostamaan alkuperäisen mukaista pitkäkuonoisempaa ja tasakalloisempaa tyyppiä, palkitsemalla rahapalkinnolla Cruft’sin näyttelyssä paras alkuperäistä tyyppiä edustava koira. Vuonna 1928 perustettiin The Cavalier King Charles Spaniel Club ja cavalier kingcharlesinspanielille tehtiin oma rotumääritelmä. Vuonna 1945 the Kennel Club vahvisti sen virallisesti. Ensimmäiset cavalierit tuotiin Suomeen Englannista vuonna 1952. Kasvatus lähti käyntiin hitaanlaisesti ja vasta 1970-luvun puolivälissä voitiin huomata rodun suosion hiljalleen nousseen. Vuonna 1981 rekisteröitiin 356 cavalieria, vastaava luku 10 vuotta myöhemmin oli kolminkertainen: 1104 kpl. Cavalier on ollut 90-luvulla 10 suosituimman rodun joukossa.

Tulevien kuninkaiden suosikit
Albert Henry Payne: 'The Children of Charles I', 1800-luvun kopio Anthony Van Dyck:n 1600-luvulla maalaamasta muotokuvasta. Kuvassa Kaarle II lapsena (vas.) sisaruksineen (James ja Henrietta). Lasten vieressä kaksi hyvin paljon tämän päivän Cavalieria muistuttavaa kääpiöspanielia. Sekä Kaarle I:n sekä Kaarle II:n veljen Jamesin tiedetään pitäneen erityisessä suosiossa hovin kääpiöspanieleita Kaarle II:n lisäksi.
Kuningas Kaarle II (King Charles II) & kääpiöspanielit
Öljymaalaus n. vuodelta 1675 - oletettavasti Hendrick Danckertsin maalaama. Maalauksessa John Rose esittelee ensimmäistä Englannissa kasvatettua ananasta kuningas Kaarle II:lle. Kuninkaan jaloissa on puna-valkoinen leikki-asentoon käynyt kääpiöspanieli, sekä hänen vierellään seisoo oletettavasti tricolour-värinen kääpiöspanieli 
Kuningatar Victorian kuuluisa 'Dash'
Maalaus Sir Edwin Landseer, (maalatessaan tämän vielä jokseenkin tuntematon, sittemmin kuuluisa hovimaalari jonka mukaan Landseer -rotukin on nimetty). Kuningatar Victorian päiväkirjasta on löytynyt merkintä, että hän olisi kiirehtinyt suoraan kruunajaisistaan kotiin koska halusi antaa rakkaalle spanielilleen kylvyn. Juuri kun mopsien ja pekingeesien suosio oli huipussaan, Kuningatar Victorian kääpiöspanieli oli selvästi vanhaa pitkä- kuonoisempaa mallia. Dash oli Victorialle erittäin tärkeä ystävä ja jopa Dash'in hautakirjoituksesta voi arvata, ettei lähipiirin ihmisistä löytynyt samoja ominaisuuksia.
"His attachment was without selfishness, his playfulness without malice, his fidelity without deceit,"
"Hänen kiintymyksensä oli pyyteetöntä, hänen leikkisyytensä ilman pahoja aikeita, hänen uskollisuutensa ilman petollisuutta"

CAVALIER ROTUNA

Cavalier kingcharlesinspanieli on yleisvaikutelmaltaan iloinen kääpiöspanieli. Sen olemuksen tulee huokua elämäniloa, vauhdikkuutta ja lempeyttä. Temperamentti näkyy ilosta liikkua ja hännän alituisena heilumisena ja uteliaisuutena ulkomaailmaa ja ihmisiä kohtaan. Terverakenteinen cavalier liikkuu vapain askelin hännän heiluessa selkälinjan jatkeena. Myös suuret tummat silmät ja lempeä ilme kuuluvat sen pitkien korvakarvojen kehystämille kasvoille olennaisesti. Hyväksytyt neljä värimuunnosta ovat blenheim, tricolour, ruby ja black & tan.

Cavalier kingcharlesinspanieli on seurakoira ja sopii näyttely- ja harrastuskoiraksi sekä lemmikiksi. Luonteeltaan se on lempeä ja avoin eikä se saa olla aggressiivinen, arka tai hermostunut. Cavalierin turkin karvanlaatu on pitkä ja silkkinen. Turkki on kuitenkin suhteellisen helppohoitoinen ja usein riittää kun sen harjaa huolellisesti läpi kerran-pari viikossa. Turkin voi pestä aina kun se tuntuu likaiselta. Cavalier ei ole trimmattava rotu.

Rotumääritelmän mukaan ainoat mitat, joita cavalierille annetaan ovat kuonon pituus (n. 3,8 cm) sekä paino, jonka tulisi olla 5,4-8,2 kilon välillä. Säkäkorkeutta ei ole mainittu, mutta käytännössä se on n. 30-35cm. Cavalier on kauttaaltaan erittäin sopusuhtainen koira. Perinnöllisten sairauksien ehkäisemiseksi jalostukseen käytettäviltä koirilta tutkitaan sydän, silmät ja polvet. Suurin huomio on kiinnitetty sydänkuuntelututkimuksiin, sillä rodussa esiintyy perinnöllistä sydänvikaa. Cavalier kuuluu PEVISA-ohjelmaan (Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustus-ohjelma) sydämen osalta.

Rodun historiaa & Cavalier rotuna:
Suomen Cavalier Kingcharlesinspanieliyhdistys ry.

Taideteosten oikeudet tekijöillä, kuvatekstit:
Sara Swanljung. Ethän kopioi ilman lupaa.